Excursia dedicata elevilor Liceului tehnologic ”Carol I” din com. Valea Doftanei, care au participat la atelierele de Origami, a contribuit la cresterea nivelului de constientizare a elevilor in privinta importantei conservarii speciilor si habitatelor pentru care a fost desemnat situl Cheile Doftanei.

Excursia a avut loc in data de 20 mai 2019, de-a lungul vaii Vladisor, in partea de nord-est a sitului Cheile Doftanei. Pe parcurs, elevii au putut observa elemente de flora si fauna, intre care amintim: Bombina variegata (izvorasul cu burta galbena), Lissotriton vulgaris (tritonul comun), Bufo bufo (broasca raioasa bruna), un subadult de Ursus arctos, urme plantare si urme de hranire ale ursului brun, precum si habitatele 91V0 Paduri dacice de fag si 6430 Comunitati de ierburi inalte higrofile, de la nivelul campiilor pana la cel submontan si montan. Expertul in informare – constientizare a prezentat caracterele taxonomice specifice exemplarelor observate de elevi si  modalitatea de a distinge diferitele specii de amfibieni. Fiind o zona cu efective ridicate de urs brun, expertul in informare a prezentat modalitatea de gestionare a potentialelor conflicte om-urs si cele mai potrivite reactii in cazul intalnirii cu ursul. Apoi, expertul a prezentat elemente de silvicultura si de management forestier durabil, elemente de fitocenologie (despre habitate ocrotite) si modul in care trebuie inteleasa notiunea de habitat (asociatie vegetala). De asemenea, a prezentat cu ajutorul unor imagini din brosura sitului speciile si habitatele ocrotite la nivelul sitului, limitele spatiale ale sitului si a generat discutii asupra rolului diferitelor specii in procesele ecosistemelor si importanta conservarii lor pentru bunastarea sistemului socio-economic uman.

Activitatea s-a desfasurat sub directa indrumare a expertului informare-consultare Dorin Alexandru Pop si cu ajutorul dnei director adjunct prof. Gabriela Letcanu, a cadrului didactic coordonator din partea Liceului – dna prof. Larisa Musat, precum si a altor cadre didactice din unitatea de invatamant.

Au participat un numar de 50 de elevi, care au fost implicati in prealabil in activitatile derulate la atelierele de Origami.

Apreciem interesul elevilor manifestat cu aceasta ocazie, metoda de invatare a speciilor si habitatelor ocrotite fiind una foarte participativa (de tip hands-on). De asemenea, elevii au putut intelege mult mai bine presiunile asupra speciilor si habitatelor ocrotite si necesitatea conservarii biodiversitatii la nivelul sitului.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support